Cytryna to bodajże najpopularniejszy naturalny środek leczniczy używany w domu. Zawiera w swoim składzie liczne olejki eteryczne, limonen, kumaryny, bioflawonoidy, witaminy A, B1, B2, B3, B6, a przede wszystkim duże ilości witaminy C. Wśród składników mineralnych zawartych w tych owocach wyróżnić można sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Cytryny zawierają także witaminę P, czyli rutynę, której zadaniem jest ochrona witaminy C przed procesem utleniania a tym samym przyczynia się do zapobiegania objawom szkorbutu. Jej głównym źródłem jest skórka owoców, dlatego nie należy jej wyrzucać, ale po sparzeniu – wykorzystać.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, cytryny pomagają wzmacniać odporność organizmu na liczne infekcje. Z tego względu są one skutecznym środkiem pozwalającym zwalczać przeziębienia i grypę. Dodatkowo chronią organizm przed wirusami i sprzyjają procesowi gojenia się ran. Z kolei w przypadku niedoborów witaminy C może wystąpić osłabienie organizmu, bóle głowy, bladość skóry