Czosnek jest warzywem cieszącym się nieustanną popularnością. Jeden ząbek dziennie pozwala odczuć pozytywne działanie zawartych w nich substancji na zdrowie człowieka. Zawiera on bowiem związki flawonowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, liczne witaminy i sole mineralne, w tym bardzo rzadkie mikroelementy jak chrom, nikiel i kobalt. Swoje właściwości lecznicze, w głównej mirze zawdzięcza olejkom eterycznym, które są bogate w siarczki i allicynę, czyli związek chemiczny odpowiedzialny za specyficznych ostry zapach czosnku. Pod względem zdrowotnym najbardziej wartościowy jest czosnek surowych, chociaż w sprzedaży można kupić różne bezwonne preparaty zawierające czosnek i posiadające jego lecznicze właściwości.
Liczne badania wykazały, że czosnek skutecznie zapobiega rozwojowi wirusowych infekcji układu oddechowego. Z tego względu powinien on znaleźć się w naszej diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do głównych zalet czosnku należą z całą pewnością także jego właściwości wykrztuśnie i rozgrzewające pozwalające w krótkim czasie wyleczyć infekcje