Jabłka są owocami, które są dostępne właściwie przez cały rok. Poszczególnie odmiany różnią się między sobą zapachem, kolorem, wielkością, kształtem i smakiem. Dzięki temu różne mogą być też ich zastosowania. Owoce te, zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinny się znaleźć w naszej codziennej diecie. Dietetycy zalecają, aby zjadać dziennie dwa jabłka. Najcenniejsze składniki zawarte s w gniazdach nasiennych, a także w skórce owoców. Zawierają bowiem duże ilości pektyn, których pozytywne działanie polega między innymi na oczyszczaniu organizmu z toksyn, Dodatkowo, pektyny biorą udział w regulacji flory bakteryjnej, przeciwdziałają powstawaniu zaparć, a także ograniczają wchłanianie cholesterolu co przyczynia się do ochrony przed miażdżycą. Jabłka są także dobrym źródłem witaminy C, która bierze udział w procesie niszczenia wolnych rodników i uczestniczy w licznych procesach metabolicznych, np. w procesie syntezy kolagenu. Najwięcej witaminy C znajduje się w kwaśnych jabłkach, gdzie gromadzi się pod skórką.