Naprawdę warto wzbogacić swoją codzienną dietę w owoce a w szczególności jabłka. Zawarte w jabłkach substancje o charakterze antyoksydantów (głównie kwercetyna) pomagają zapobiegać powstawaniu raka jelita grubego i wątroby a także chronią układ nerwowy przed nadmiernym stresem, a tym samym zapobiegają rozwojowi chorób wieku starczego – chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Świeże jabłka to także doskonałe źródło lekkostrawnego błonnika. Duże ilości pektyn zawarte są szczególnie w skórce i gnieździe nasiennym. Pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z trucizn. W czasie trawienia wiążą się z metalami ciężkimi tworząc nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Dużo jabłek powinni jeść mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych, a także ci, którzy w pracy mają częsty kontakt ze związkami toksycznymi. Zawarte w jabłkach pektyny korzystnie działają także na florę bakteryjną, zapobiegają powstawaniu zaparć regulując perystaltykę jelit, obniżają poziom wchłaniania cholesterolu i dzięki temu chronią przed miażdżycą i zawałem serca.