Jabłka stanowią prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. W głównej mierze składają się z wody, która stanowi 85% ich masy. Pozostałą część stanowią kwasy organiczne, jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy a także chinowy, a także cukry między innymi glukoz i fruktoza zaliczane do grupy cukrów prostych. Ponad to jabłka zawierają witaminę C, która należy do antyoksydantów, a także pływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Wśród witamin zawartych w tych owocach wyróżnić można witaminę A, B1, 2, B3, K, PP. Jabłka są także dobrym źródłem minerałów, ponieważ znajdują się w nich potas, żelazo, sód, magnez,cynk i krzem.
Warto pamiętać, że pomimo kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm. Jest to spowodowane dużą zawartością soli mineralnych o odczynie zasadowym, głównie soli potasu. Dzięki ich zawartości biorą udział w regulacji gospodarki wodnej organizmu. Ponadto zapobiegają powstawaniu anemii, co jest związane z zawartością żelaza. Jedzenie surowych jabłek wzmacnia pracę serca i układu nerwowego, a także korzystnie oddziałuje na pracę wątroby.