Kasza gryczana posiada liczne zalety, dlatego nie powinna stanowić tylko dodatku do obiadu, ale raczej stanowić ważny element diety osób pragnących prowadzić zdrowy tryb życia. Kasza gryczana, inaczej hreczana, nie jest zaliczana do zbóż w przeciwieństwie do kaszy jęczmiennej lub kaszy manny. Drobne ziarna o brązowej barwie pochodzą z rośliny osiągającej do 60 cm wzrostu. Kwity gryki mają przyjemny zapach, a ich barwa może być biała lub różowa. Najwięcej upraw gryki znajduje się na Lubelszczyźnie. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera w swoim składzie od 10 do 16% białka, a jego ilość jest uzależniona od klimatu – im jest cieplejszy, tym zawartość białka większa. Warto podkreślić, że białko pochodzące z kaszy gryczanej charakteryzuje się lepszą przyswajalnością niż to, które pochodzi ze zbóż, a jego wartość jest porównywalna do białka pochodzącego z roślin strączkowych. Zawiera także aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam syntetyzować – lizynę i tryptofan.