Kasza jaglana to jeden z najzdrowszych rodzajów kasz, który powinien się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Kasza jaglana posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Należy do nielicznej grupy kasz zasadotwórczych. Na szczęście, kasza jaglana wraca powoli do łask, chociaż dalej nie cieszy się zbytnią popularnością. Jagła charakteryzuje się specyficznym smakiem, źle przygotowana może być gorzkawa. Bardzo dobrze pasuje zarówno do dań przyrządzanych na słono, jak i na słodka.
Kasza jaglana jest produkowana z nasion prosa, zboża znanego już w neolicie. Jeśli chodzi o jej właściwości odżywcze, dorównuje kaszy gryczanej. W swoim składzie zawiera małe ilości skrobi, jest za to bogatym źródłem przyswajalnego białka. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością witamin z grupy B: B1 (czyli tiaminy), B2 (ryboflawiny), B6 (pirydoksyny). W swoim składzie posiada także żelazo oraz miedź. Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym, a ponieważ nie zawiera glutenu – nie powoduje uczuleń. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na celiakię, także stosującym dietę bezglutenową oraz osobom, u których została stwierdzona niedokrwistość. Posiada właściwości antywirusowe, łagodzi stany zapalne błon śluzowych, może być stosowana jako domowy sposób walki z katarem.