Maliny to owoc pochodzące z wieloletniej rośliny należącej do rodziny różowatych, która występuje dziko lub też jest uprawiana przez człowieka praktycznie na całym świecie. Dzikie maliny występują w Europie i większej części Azji. W naszym kraju występuje pospolicie. Dzikie maliny można spotkać w zaroślach, lasach, polach, na zboczach gór, parkach, a jako roślina uprawna pospolicie występuje w ogrodach. Lecznicze zastosowanie znalazły zarówno aromatyczne owoce jak i liście malin. Liście maliny zawierają liczne kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne, garbniki oraz witaminy. Wiosną i latem powinno się zbierać młode pędy tych owoców, a następnie suszyć w miejscu przewiewnym i zaciemnionym. Do suszenia nadają się kwiaty, liście a także owoce. Liście malin wykazują działanie przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Wyciągi z liści tych owoców powodują rozkurcz mięśni gładkich w jelitach, naczyniach krwionośnych i macicy. Powinny je stosować kobiety cierpiące na typowo kobiece przypadłości.