Mięso należy do jednego z głównych źródeł takich składników odżywczych jak białko, żelazo, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B. Ważne jest także, że żelazo zawarte w mięsie charakteryzuje się dużo lepszą przyswajalnością niż to pochodzenia roślinnego. Dodatkowo, białka zwierzęce zawarte w mięsie są zbliżone składem do tych, zawartych w organizmie człowieka. Mięso w tzw. „piramidzie żywieniowej” znajduje się w czwartej pozycji, co oznacza, że dziennie powinniśmy spożywać jedną porcję mięsa. Oczywiście, należy pamiętać przy tym o jego jakości. Z tego powodu warto zdecydować się na mięso chude, które jest bardzo dobrym źródłem składników pokarmowych. Należy także pamiętać, szczególnie kupując mięso drobiowe, aby było ono niezanieczyszczone, czyli pozbawione dodatku hormonów, bardzo często stosowanych w paszach stosowanych do karmienia drobiu. Do najpopularniejszych rodzajów mięsa zalicza się wieprzowinę, cielęcinę, wołowinę, oraz drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki. Należy pamiętać, że skład i wartości odżywcze poszczególnych mięs różnią się między sobą. Z tego powodu warto urozmaicać swoją dietę o różne rodzaje mięsa.