Dzięki dużej zawartości witaminy C, pomidory korzystnie działają na procesy odpornościowe zachodzące w organizmie, a zawartość bromu powoduje, że pomidory są cenne dla pracy układu nerwowego. Zawierają także duże ilości likopeny będącego cennym antyutleniaczem. Pomidory warto jeść, jeśli chcemy podnieść odporność organizmu lub przyspieszyć gojenie się ran. Okazuje się bowiem, że pomidor ważący około 180 g, zapewnia około 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która sprzyja zarówno prawidłowym procesom odpornościowym, jak również uczestniczy w procesie gojenia się ran. Ponadto w pomidorach znajduje się bardzo dużo witaminy E, wystarczy jeden owoc, aby pokryć 25% dziennego zapotrzebowania nia nią. Zawarty w nich beta karoten jest z kolei odpowiedzialny za neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników. W pomidorach znajdują się także witaminy z grupy B, witamina PP oraz K. Jeśli chodzi o składniki mineralne, są one bogatym źródłem potasu, zawierają też wapń, magnez i żelazo oraz niewielkie ilości miedzi, manganu i kobaltu.