Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw. Jego liście zwierają bardzo duże ilości przeciwutleniaczy, których rolą jest uczestniczenie w procesach obronnych organizmu. Z przeprowadzonych badań wynika, że jedzenie szpinaku wpływa korzystnie na opóźnienie procesów związanych z zanikiem pamięci, a także przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimera. Chroni także przed inną chorobą wieku starczego, a mianowicie chorobą Parkinsona. Szpinak można stosować także w przypadku występowania stanów zapalnych przewodu pokarmowego oraz w chorobach zwyrodnieniowych siatkówki oka.
Wielką zaletą szpinaku jest także jego niska kaloryczność. Z tego względu jest szczególnie polecany osobom z nadwagą i otyłością, a także cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Ze względu na wspomniane działanie antyoksydacyjne, szpinak powinien się znaleźć także w codziennej diecie osób palących papierosy, a także biernych palaczy. Jego dobroczynny wpływ można wykorzystywać także wspomagająco w leczeniu chorób trzustki i długo utrzymujących się zaparć.