Cebula należy do grona roślin, które od wielu wieków cieszą się dużą popularnością, którą zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym. Cebula jest rośliną, która stanowi bogate źródło różnych związków chemicznych wykazujących działanie bakteriobójcze. Jest także bogata w witaminę C. Cenne składniki zawarte w tym warzywie sprawiają, że jest chętnie stosowana w czasie przeziębienia i grypy. Cebula odgrywa ważną rolę w żywieniu. Jej lecznicze właściwości występują właściwie niezależnie od postaci w jakiej jest spożywana. Najzdrowszą formą jest oczywiście zjadanie cebuli w stanie surowym, np. w formie dodatku do surówki, sałatki czy kanapek. Również cebula smażona, gotowana, pieczona czy marynowana posiada właściwości prozdrowotne i nie traci swoich właściwości leczniczych. Wyjątkiem może być tylko cebula smażona na smalcu. Regularne jedzenie cebuli korzystnie oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pozwala zapobiegać i leczyć infekcje bakteryjne i wirusowe.