Buraki, jako typowy składnik polskiej kuchni, bywają traktowane nie dość poważnie. Tymczasem ich wartość odżywcza jest na tyle duża, że naprawdę warto się im baczniej przyjrzeć. Buraki wpływają pozytywnie między innymi na naszą odporność. A poza tym potrafią opóźnić procesy starzenia. Buraki uznaje się także za jeden z doskonalszych środków krwiotwórczych, a to oznacza, że ich spożywanie może zapobiec anemii. Poza tym warzywo to doskonale wspomagają cały układ krwionośny i wpływają na lepsze dotlenienie organizmu, a to dzięki zwiększeniu przyswajalności tlenu przez nasze komórki. A przy tym wszystkim są one niskokaloryczne. Lista witamin i minerałów w nich zawartych jest naprawdę długa. Trzeba jednak uważać, by nie pozbawić buraków ich właściwości poprzez obróbkę termiczną. Gotowane mogą stracić większość swoich właściwości. Dlatego warto jeść je w postaci surowej (lub pod postacią soku). Sposobem na przetworzenie buraków bez utraty ich cudownych właściwości jest gotowanie zupy. Zdrowa jest także botwina, czyli niedojrzałe jeszcze buraki, doskonałe właśnie na zupy.