Leśne grzyby, oczywiście jadalne, mogą stanowić cenne uzupełnienie zdrowej diety. W grzybach znajduje się całkiem spora ilość białka. Białko to chociaż nie ma takiego znaczenia, jak białko zwierzęce, to jednak w porównaniu z roślinami, jest wyjątkowo odżywcze. Grzyby dostarczają dużych ilości witaminy A i witamin z grupy B. Znacznie mniej zawierają witaminy C, D i K. Znajdują się w nich nie tylko witaminy, ale także składniki mineralne. Jest w nich wapń, cynk, jod, potas, fluor i fosfor. Leśne grzyby dostarczają niewielkich ilości cukrów i tłuszczy. Jak więc widać nie są całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Ich kolejna zaleta to duża zawartość błonnika. Duża zawartość błonnika z jednej strony sprawia, że po ich zjedzeniu długo nie odczuwamy głodu, a z drugiej strony sprawia, że są one ciężkostrawne. Nie powinny ich jeść osoby, które ze względów zdrowotnych muszą stosować lekkostrawną dietę, osoby starsze i dzieci przed ukończeniem 10 roku życia. Jeszcze jedną ich zaletą jest minimalna ilość kalorii.