Miód to prawdopodobnie jeden z największych darów natury, który bez ociągania powinniśmy wpuścić na stałe do swojej kuchni. To dość gęsty, słodki płyn o złotym kolorze, którego naturalnym bogactwem są cukry proste. Sprawiają one między innymi, że jest niesamowicie trwały – nie trzeba obawiać się, że się zepsuje i wyznaczać sobie daty zjedzenia całego słoika. W chłodnej i ciemnej szafce może stać nawet latami, służąc domownikom w razie potrzeby. Jednak jego wartość odżywcza sprawia, że warto sięgać po niego możliwie często. Jest bogaty w witaminy A, B i C oraz takie mikroelementy, jak potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń czy kobalt. Dodatkowo posiada walory naturalnego antybiotyku, potrafiąc niszczyć najpopularniejsze bakterie, jakie mogą zaatakować ludzki organizm. Miód koi problemy żołądkowe i trawienne, uspokaja system nerwowy, jednocześnie pobudzając procesy myślenia i pracę mózgu. Regularne jedzenie miodu jest też dobre dla serca: wzmacniając je i obniżając ciśnienie krwi oraz powstrzymując zmiany miażdżycowe.