W momencie dostarczania do organizmu zbyt dużych dawek węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych może się okazać, że nasz trzustka wydziela coraz większe dawki insuliny, czyli substancji mającej przeciwdziałać nadmiernej obecności cukru we krwi. Jeśli stężenie insuliny we krwi osiągnie pewien krytyczny pułap, możemy mówić, że jest to właśnie insulinooporność. Jakie przełożenie będzie to miało na efekty uzyskane na siłowni? Przede wszystkim takie osoby powinno opierać swoją dietę na posiłkach głównie białkowo – tłuszczowych. Każdy z tych posiłków nie powinien zawierać zbyt dużej ilości węglowodanów, a jeśli już t polecane są w tym przypadku węglowodany złożone z takich źródeł jak warzywa. Insulinooporność dotyka przede wszystkim osób, które nadmiernie korzystały ze słodyczy lub innych artykułów spożywczych zawierających znaczne ilości węglowodanów lub typ budowy endomorfina, którzy mają naturalne predyspozycje do zachorowania na tego typu schorzenia. Da się to jednak ustabilizować odpowiednio dobraną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną.