Osteoporoza to choroba, która atakuje przede wszystkim kobiety. Można jej zapobiec stosując odpowiednią dietę. W profilaktyce osteoporozy bardzo ważną rolę odgrywa także aktywność fizyczna, która zapobiega demineralizacji kości. Jeżeli chodzi o dietę zapobiegającą osteoporozie, to musi to być dieta zawierająca duże ilości wapnia. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek w przypadku dojrzałych kobiet wynosi od 1000 do 1500 mg. Źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Trzy plastry żółtego sera, szklanka mleka i mały kubeczek jogurtu dziennie wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania na wapń. Źródłem wapnia może być nie tylko mleko i jego przetwory, ale także warzywa zielonego koloru. Dużą ilość wapnia zawiera natka z pietruszki, brokuły, jarmuż i szpinak. Do prawidłowego przyswajania wapnia przez organizm niezbędna jest witamina D. Witaminy D dostarczają ryby morskie i tran, ale najczęściej zachodzi konieczność przyjmowania jej suplementów. Warto ograniczyć ilość soli i kawy, gdyż utrudniają one wchłanianie wapnia.