Panuje powszechna opinia, że dieta pozbawiona mięsa, czyli dieta wegetariańska nie jest zdrowa. Tymczasem nie jest to do końca prawda. Faktem jest, że wegetarianie nie jedzą mięsa, czyli ich organizm nie otrzymuje białka zwierzęcego. Ale białko zwierzęce można zastąpić. Najwięcej wartościowego białka znajduje się w białku jajek. Równie dużo wartościowego białka zawierają zboża i rośliny strączkowe. Brak mięsa w diecie można więc zrekompensować fasolą, soczewicą, soją i białkiem jaj. Uzupełnieniem diety powinno być mleko i jego przetwory. Organizm potrzebuje nie tylko białek, ale też tłuszczy. Dieta wegetariańska wyklucza tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ale znacznie zdrowsze od nich są tłuszcze roślinne: oleje i oliwa z oliwek. Organizm powinien otrzymać porcję witamin i składników mineralnych. Składniki te znajdują się w warzywach i owocach w drożdżach i wodorostach, zawierają je także produkty pochodzenia roślinnego sztucznie wzbogacane witaminami i składnikami mineralnymi. Mądrze skomponowana dieta wegetariańska nie zagraża zdrowiu.