Inulina to węglowodan występujący w niektórych warzywach. W organizmie pełni on jednocześnie jeszcze 2 funkcje: funkcję prebiotyku i błonnika. Obie te substancje są nam niezbędne do zachowania zdrowia. Prebiotyk sprawia, że w przewodzie pokarmowym rozwija się pożyteczna flora bakteryjna, błonnik oczyszcza i reguluje pracę układu trawiennego. Obecność inuliny poprawia odporność organizmu, obniża cholesterol, zwiększa przyswajanie magnezu i wapnia, chroni przed chorobami nowotworowymi, obniża poziom glukozy. Inulina chroni więc przed miażdżycą i cukrzycą, chorobami, które atakują coraz większy odsetek mieszkańców naszego kraju. Zwiększając przyswajanie wapnia chroni przed osteoporozą. Inulina znajduje się między innymi w cykorii, płatkach jęczmiennych, cykorii, karczochach i szparagach. Rola inuliny w organizmie jest tak duża, że wspomniane produkty powinny codziennie gościć na naszych talerzach. Cykorię i cebulę warto jeść głównie na surowo. Z płatków jęczmiennych można przygotować musli, mogą zastąpić także kasze w zupach.