Pod nieco niepokojąco brzmiącą nazwą zielonej krwi kryje się sok pozyskiwany z młodego jęczmienia, a więc naturalny wyciąg z trawy. Ma on rzeczywiście intrygujący, intensywnie zielony kolor, któremu zawdzięcza swoją popularną nazwę. Sok z jęczmienia to jednak dużo więcej, niż interesujący wygląd. To prawdziwie bezcenny pod kątem wartości odżywczych wyciąg, bowiem składa się między innymi z ponad 20 enzymów, które pobudzają procesy detoksykacji i uzdrawiania organizmu zmęczonego atakującymi go na co dzień toksynami. Co więcej, napój ma działanie alkalizujące: przywraca kwasowo-zasadową równowagę, która powinna panować wewnątrz zdrowego ciała. Sok z jęczmienia to bogate i pewne źródło kluczowych witamin C, E, B1, B2, B3 i B6 – pewne, bo podczas pozyskiwania soku witaminy nie gubią się, ale czekają w szklance napoju. Taki orzeźwiający drink to także sposób na dostarczenie organizmowi potężnej dawki wapnia, miedzi, potasu, cynku, fosforu i magnezu. Warto jednak wiedzieć, że już trzy łyżeczki soku z jęczmienia pokryje dzienne zapotrzebowanie na wspomniane mikroelementy.