Kasza bulgar nie jest jeszcze w Polsce jakoś szczególnie popularna. Tymczasem na Bliskim Wschodzie jest ona obecna w diecie już od kilku tysięcy lat. Warto, by i Europejczycy zainteresowali się tą szczególnie bogatą w wartości odżywcze kaszą. A tym samym, by wzbogacili swoją dietę o nowy smak. Kasza bulgar należy do grupy kasz pszenicznych. Tak jak popularne kasza manna i kuskus, co do której Polacy zdążyli się już przekonać. Bulgar posiada kwas foliowy i dużo cennego błonnika. A do tego kasza ta, na tle swoich kuzynek, jest dość niskokaloryczna. Poza tym bulgar jest bogata w potas oraz magnez i fosfor. Dzięki temu wspomaga układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Wspomaga więc osoby aktywne fizycznie i pozwala na efektywne dotlenienie organizmu. Obecność magnezu zaś pozytywnie wpływa na układ nerwowy i jest korzystna dla osób, które często sięgają po kawę (która owy magnez wypłukuje). W dzisiejszych czasach w diecie ważny jest składnik, który wspomoże nasze nerwy. Żyjemy szybko, jesteśmy wciąż zabiegani. Zaś magnez i witaminy z grupy B pozwalają organizmowi się ustabilizować.