Zdrowe odżywianie zależy nie tylko od tego, co jemy – choć jest to niewątpliwie bardzo ważna kwestia – ale także od tego, jak jemy. A pod tym względem kluczowe okazuje się śniadanie. Które, po pierwsze, powinno być (a niestety wiele osób z niego z różnych powodów rezygnuje), a po drugie, powinno zostać odpowiednio skomponowane.
Śniadanie dobrze jest zjeść nie później niż godzinę po przebudzeniu – nie odkładajmy go na później, a tym bardziej nie rezygnujmy z niego. Nie bez powodu mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – ma ono na celu dostarczyć organizmowi energii na wiele godzin (chodzi tu głównie o zdrowe węglowodany oraz o białko). Co więcej, śniadanie należy spożywać powoli i spokojnie (nie stresując się). Warto popijać je herbatą (najlepiej zieloną, czerwoną) lub też szklanką soku owocowego. Doskonałym wyborem na śniadanie jest pełnoziarniste pieczywo, nabiał (np. ser biały, jogurt), trochę chudej wędliny (np. drobiowej) i jakieś warzywo (pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata itp.).