Tak zwane zakwaszenie organizmu to nic innego jak skutek niedostatecznie zbilansowanego sposobu odżywiania. Ostatnimi czasy lekarze przestrzegają przed nim coraz częściej, ponieważ badania naukowe udowodniły, że nowotwory znacznie częściej rozwijają się w organizmie, w którym wytworzyło się nadmiernie kwaśne środowisko. Co więcej, w pułapkę zakwaszenia jest dziś bardzo łatwo wpaść, ponieważ jest zdominowana przez produkty wysoko przetworzone. Poza zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka, zakwaszenie odbija się na zdrowiu człowieka na wiele innych niepokojących sposobów. Najbardziej uchwytne jest odczuwane chronicznie zmęczenie, tendencja do szybkiego przybierania na wadze, problemy z koncentracją. Nadmiar kwaśnego odczynu w ciele to także przyczyna zapadania na choroby zwyrodnieniowe stawów, zwiększa też prawdopodobieństwo zapadnięcia na osteoporozę. Ucierpieć mogą także naczynia krwionośne, w których szybciej może dojść do zatoru, a w konsekwencji udaru. Co więcej, kwasy zakłócają naturalny proces produkcji insuliny, co może skutkować zachorowaniem na cukrzycę.