Bazylia jest dość popularną, ale raczej niedocenianą przyprawą. Znana jest w Europie już od starożytności. Jest doskonałym dodatkiem do dań, ponieważ zawarte w niej składniki pozwalają na sprawniejsze trawienie oraz ułatwiają przyswajanie składników odżywczych. Jest polecana wszystkim z kłopotami trawiennymi. To jednak jedynie jedna z wielu zalet bazylii. Wpływa ona pozytywnie na serce, a także rozkurczowo. Ma także pozytywny wpływ na nasze samopoczucie i dlatego jest stosowana jako antydepresant. Dlatego warto dodawać bazylię do wielu dań, nawet w niewielkich ilościach. Tym bardziej, że poza zdrowotnymi i smakowymi, bazylia ma także walory estetyczne i po prostu doskonale prezentuje się na talerzu. Najlepiej bazylia wkomponowuje się w dania z pomidorów, ale pasuje także do innych warzyw. Można ją stosować zarówno do warzyw świeżych, a także duszonych. Warto sięgać po świeżą bazylię. Bez trudu można ją uprawiać w doniczce, na parapecie w kuchni i dzięki temu można w każdym momencie sięgnąć po świeże liście bazylii.