Spośród wszystkich znanych owoców, arbuz z całą pewnością jest owocem charakteryzującym się największą zawartością wody. Stanowi ona bowiem aż 92% masy arbuza, z tego powodu tak doskonale gasi pragnienie w czasie letnich upałów. Oprócz wody w arbuzach znajdują się sole mineralne, a także beta karoten, witamina C, kwas foliowych, kwas pantotenowy. W mniejszych ilościach arbuzy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3 i B6). Wśród składników mineralnych zawartych w arbuzach możemy wyróżnić wapń, magnez, fosfor, potas, sód oraz niewielkie ilości miedzi, żelaza i cynku. Owoce te są nisko kaloryczne, 100 g zawiera tylko 10 kcal. Z tego powodu mogą śmiało go jeść osoby na diecie odchudzającej. Ze względu na bardzo niską zawartość cukru, arbuzy mogę jeść także osoby cierpiące na cukrzycę. Arbuzy wykazują korzystne działanie na układ trawienny, a także sprzyjają procesom przemiany materii. Dzięki właściwościom moczopędnym, powodują szybsze wydalanie z organizmu substancji szkodliwych.