Zawarte w błonniku ligniny należą do grupy związków nierozpuszczalnych w wodzie. Ich głównym źródłem są ziarna zbóż oraz niektóre warzywa. Rolą lignin jest przede wszystkim usuwanie z organizmu nadmiaru kwasów żółciowych oraz cholesterolu. Przeciwdziałają także zaparciom, przyczyniają się do hamowania procesów tworzenia się kamieni żółciowych oraz nowotworów końcowego odcinka układu pokarmowego.
Z kolei celuloza zawarta w błonniku występuje głownie w świeżych owocach i warzywach, a także w ziarnach zbóż. Jej działanie polega na oczyszczaniu organizmu z toksyn, a dzięki temu że korzystnie wpływa na procesy wydalania, przeciwdziała zaparciom. Pomaga także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Występujące w dużych ilościach w otrębach hemicelulozy odpowiadają za regulację wypróżnień, sprzyjają także redukcji masy ciała oraz zapobiegają nowotworom okrężnicy. Z kolei pektyny zawarte w owocach obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ilość kwasów żółciowych, są istotne w profilaktyce kamieni żółciowych.