Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Jedynie osoby chore na cukrzyce powinny ograniczyć ilość spożywanych buraków, ponieważ zawierają duże ilości cukru, co może spowodować nagłe podniesienie jego stężenia we krwi. Podobnie, ciepiący na reumatyzm lub kamicę nerkową muszą uważać, ponieważ warzywa te zawierają dużą ilość szczawianów. Te z kolei mogą zaostrzać objawy choroby.
Buraki są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdują się takie witaminy, jak: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C. Stanowią bogactwo składników mineralnych, zawierają zarówno marko- jak i mikro elementy (w tym: żelazo, potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, miedź, sód, bor, lit). Ponadto w ich składzie znajdą się białka, bioflawonoidy, karoten, duża zawartość kwasu foliowego, a także kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy. Buraki są niskokaloryczne, dlatego mogą je jeść bez obaw osoby będące na diecie. W 100 gramach tego warzywa znajduje się tylko 38 kcal. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego powinny o nim pamiętać kobiety spodziewające się dziecka.