Wiele młodych matek obawia się, iż pokarm podawany dziecku może mu zaszkodzić. Jednak płynne przechodzenie z pokarmu matki na kolejne produkty jest nieuniknione. Jak powinien przebiegać ten proces? Jak skutecznie przyzwyczajać dziecko do nowych produktów? Z pewnością konieczne będzie powolne przygotowywanie gotowanych warzyw – mogą być to marchewki, ziemniaczki. Podawane najlepiej oddzielnie, w formie zmiksowanej papki lub przetarte na tarce. Warzywa powinny być wolne od przypraw! Wiele matek rozpoczyna również przygody z gotowymi daniami w słoiczkach, które oferowane są przez duże firmy specjalizujące się w tego rodzaju produktach. Aby jednak mieć pewność, iż konkretne składniki nie będą dla dziecka szkodliwe, konieczne jest podawanie ich w odstępach czasu, aby móc określić, co może powodować wysypki czy reakcje alergiczne. Dziecko powinno być pojone przegotowaną wodą lub też specjalistycznymi herbatkami dla małych dzieci – często mają one działanie rozluźniające, wpływające na trawienie.