Cynamon kojarzy nam się najczęściej jedynie z piernikami i świątecznym zapachem. Takie podejście do cynamonu to jednak błąd. Jest to przyprawa dużo bardziej cenna, niż mogłoby się wydawać. Dlatego powinniśmy ją stosować częściej. A możliwości jest wiele. Poza stosowaniem cynamonu jako dodatku do deserów można dosypywać go do kawy, a także wielu dań wytrawnych. Dlaczego warto? Jednym z głównych problemów zdrowotnych w naszym społeczeństwie jest obecnie zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Tymczasem cynamon potrafi go skutecznie obniżyć. Poza tym poprawia kondycję naszej skóry oraz działa przeciwzapalnie. Oznacza to, że ma silne właściwości wzmacniające. Na tym jednak zalet cynamonu nie koniec. Jest także doskonały dla osób trenujących, bowiem stymuluje organizm do pozbywania się nadmiaru tłuszczu. No i na tym nie koniec. Cynamon pozytywnie wpływa nie tylko na nasze ciało, ale także umysł. Poprawia pamięć, pozwala się koncentrować oraz dodaje nam energii do działania (w każdym sensie). Jest przy tym dużo lepszy, niż jakiekolwiek sztuczne suplementy diety.