Czosnek jest rośliną, która wykazuje właściwości wykrztuśnie i rozgrzewające pozwalające w krótkim czasie wyleczyć infekcje. Dodatkowo, wykazuje on właściwości przeciwzakrzepowe dzięki zmniejszeniu lepkości krwi, podobnie jak ma to miejsce w przypadku działania popularnej aspiryny. Czosnek oddziałuje także na śródbłonek naczyń krwionośny, powodując ich rozkurcz. Dzięki temu może zapobiegać powstawaniu zawałów serca i udarom mózgu. Dodatkowo hamuje powstawanie zmian miażdżycowych. Regularne jedzeniu czosnku sprzyja także poprawie elastyczności naczyń krwionośnych. To z kolei usprawnia przepływ krwi w organizmie. Czosnek hamuje również enzym ACE, którego rolą jest udział w regulacji ciśnienia krwi. Regularne jedzenie czosnku obniża ciśnienie nawet o 10%.
Kolejną zaletą czosnku jest jego wpływ na funkcje układu pokarmowego. Czosnek powoduje przyspieszoną i zwiększoną produkcję żółci, a także korzystnie wpływa na pracę jelit i zapobiega powstawaniu wzdęć. Warto go więc stosować do przyprawiania mięs i innych tłustych i ciężko stawnych potraw. Czosnek jest także skuteczny w obronie organizmu przed pasożytami układu pokarmowego – owsikami, glistami czy tasiemcom.