Wiele osób zastanawia się czy można podczas diety i przy treningach zjeść jabłecznik. Jest to przysmak, któremu większość nie może się oprzeć. Nie musi być to tradycyjne ciasto babci z dużą ilością cukru, ale specjalnie przygotowany jabłecznik dietetyczny, bez glutenu. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Jabłka obieramy i dusimy na na małej ilości masła, pod koniec dodajemy trochę miodu i cukru waniliowego. W misce mieszamy mąkę kokosową, gryczaną i kukurydzianą, wraz z małą ilością cukru, proszku do pieczenia, masło i kilka kropel aromatu waniliowego. 3/4 zagniecionego ciasta rozkładamy na tortownicy i pieczemy przez około 5-8 minut. Następnie wyciągamy i rozkładamy pieczone jabłka, natomiast po wierzchu posypujemy pozostałą, startą część ciasta i rozkruszone orzechy. Całość pieczemy do momentu, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Warto jednak pamiętać, że takie ciasto także zawiera kalorie, które podczas diety należy doliczyć. Średnio można liczyć, że kawałek ciasta posiada około 200 kcal.