Działanie oraz lecznicze właściwości jagód goji są znane i cenione w naturalnej medycynie krajów azjatyckich już od przeszło 2000 lat. Ich spożywanie jest zalecane w przypadku leczenia reumatyzmu, a także przy spadku naturalnej odporności. Wzbogacając swoją codzienną dietę o te małe owoce, możemy wspomóc regulację pracy serca, unormować ciśnienia, a także korzystnie wpłynąć na poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ze względu na swoje cenne właściwości, jagody goji, bywają niekiedy nazywane czerwonymi diamentami Wschodu. Mieszkańcy krajów azjatyckich uważają, że długotrwałe włączenie jagód do swojej diety wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na kondycję kości i stawów, a także na wzrok. Dodatkowo, przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu, mogą hamować rozwój nowotworu. W składzie tych owoców znajduje się aż 18 aminokwasów, dodatkowo zawierają węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy omega- Jagody goji są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, a także karotenoidów, polifenoli i flawonoidów.