Coraz częściej nie tylko u osób odchudzających się ale też u tych walczących z różnymi dolegliwościami popularność zyskuje ocet jabłkowy, Najlepiej by był zrobiony samodzielnie, wówczas mamy większą pewność że to co spożywamy jest wysokiej jakości. Powstaje on na skutek fermentacji owoców, które powodują bakterie octowe. Wysokiej jakości produkt charakteryzuje się bursztynowym kolorem i charakterystycznym octowo – jabłkowym zapachem. Spożywanie octu jabłkowego w regularnych i odpowiednich dawkach przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych syntezę enzymów trawiennych. Dodatkowo warto wiedzieć że rozszczepia tłuszcze jednocześnie usuwając ich złogi, czego w krótkim czasie jest usunięcie zbędnych kilogramów. Zakazany jest dla osób z problemami wrzodowymi lub wszystkich którzy mają wrażliwy żołądek. Najbardziej optymalne efekty osiągnąć można pijąc roztwór z 2-3 łyżek octu oraz szklanki wody 2-3 razy dziennie. Ważne by pić małymi łykami przed posiłkiem. Dla poprawy smaku i zachowania właściwości można dodać odrobinę miodu.