Choroba wieńcowa w wielu przypadkach kończy się zawałem serca. Zapada na nią coraz więcej osób, ale prowadząc higieniczny tryb życia możemy się przed nią bronić, a w konsekwencji uniknąć zawału. Osoby, które chcę uniknąć zawału powinny przede wszystkim pamiętać o codziennej dawce ruchu. Umiarkowany wysiłek fizyczny poprawia krążenie, dotlenia serce, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Zdrowiu szkodzi nie tylko brak ruchu, ale także nadwaga. Należy więc unikać wysokokalorycznych potraw. Niskokaloryczna dieta połączona z ruchem pozwoli pozbyć się nadwagi, co z kolei przełoży się na stan serca. Dieta zapobiegająca chorobie wieńcowej powinna składać się z morskich ryb, owoców i warzyw. Koniecznie trzeba wykluczyć z niej tłuste wędliny, smalec, wędliny produkowane z podrobów (np. kaszankę), smalec. W dużym skrócie z diety eliminujemy tłuszcze zwierzęce. Sercu szkodzi nie tylko wysokokaloryczna dieta, ale także stres i palenie papierosów. Rzućmy palenie i unikajmy stresujących sytuacji.