Na pewne choroby (osteoporoza, depresja, anemia) kobiety chorują znacznie częściej od mężczyzn. Dlatego dieta kobiet powinna nieco różnić się od diety mężczyzn, tak, aby dostarczała kobiecie niezbędnych jej pierwiastków. Organizm kobiet potrzebuje dużych ilości żelaza. Jego najlepszym źródłem jest wieprzowa wątróbka, pestki dyni, kakao i żółtka jaj. Równie ważny jest wapń. Największą ilość wapnia zawierają żółte sery. Mniejsze ilości znajdziemy w sardynkach i szprotkach. Ale uwaga, rybki te trzeba jeść razem z ośćmi. Dużą ilość wapnia zawierają także orzechy laskowe i natka pietruszki. Organizm potrzebuje również potasu. Największą ilość tego pierwiastka zawierają suszone morele. Suszone morele są prawdziwym rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość wapnia. W 100 g suszonych moreli znajduje się aż 1600 mg wapnia. Znacznie mniej zawierają suszone figi i awokado. Niezbędny jest także magnez. Dużą ilość magnezu zawierają pestki dyni i pszenne otręby. Całkiem sporo znajduje się go w kaszy gryczanej.