Karczoch może być stosowany jako naturalny lek wpływający na obniżenie stężenia lipidów w surowicy krwi. Korzystnie wpływa na utrzymanie właściwego stężenia cholesterolu i dzięki temu wspomaga proces leczenia zmian miażdżycowych. Prowadzone badania dowodzą, że za obniżanie stęknie zarówno trójglicerydów jak i cholesterolu we krwi jest odpowiedzialna cynaryna. Związek tej jest uważany za główną substancję czynną zawartą w karczochach. Cynaryna jest odpowiedzialna za hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie, a także powoduje wzrost tempa usuwania trójglicerydów i cholesterolu, przyspiesza tempo przemiany cholesterolu w kwasy żółciowe. Według badań, może się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu aż o 60 procent. Dodatkowo, ekstrakt uzyskany z liści lub korzeni karczochów wspomaga proces regeneracji wątroby, poprawia stopień jej ukrwienia, sprzyja procesowi usuwania toksyn z organizmu. Cynaryna korzystnie wpływa na procesy trawienne. Może być także stosowana w przypadku występowania zespołu jelita drażliwego.