W kwestii żywienia i zdrowia bardzo często okazuje się, że wszystko, co dobre zostało już odkryte i wynalezione. Dzisiejsze „nowinki” z dziedziny żywności typu fit, to powrót do przeszłości. Jedną z tych nowości jest kasza bulgur, która jest chwalona za swe właściwości pro zdrowotne: poprawia prace serca, układu nerwowego, jest bogata w błonnik, jest rekomendowana cukrzykom i kobietą w ciąży. Kasza bulgur to najlepsza kasza na rynku. Jest prawdziwą skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Zawiera ponadto witaminy B1, B2, B3, B6 oraz witaminę A, E oraz K. z powodzeniem może być stosowana w dietach odchudzających. Zawiera bardzo mała ilość tłuszczu, przy wartości odżywczej na poziomie 83 kcal (w 100g). Spożywanie kaszy sprzyja wspomaga procesy trawienne, poprawia perystalatyke jelit i przeciwdziała zaparciom. Kasza w żołądku pęcznieje przez co na długi czas zapewnia uczucie sytości. Już 4000 lat temu ludy Azji i Bliskiego Wschodu uprawiały tą odmianę kaszy, która była podstawą ich żywienia.