Gryka to jeden z najzdrowszych naturalnych produktów spożywczych, jakie można włączyć do swojej diety, na przykład pod postacią kaszy gryczanej. Jak dowodzą badania naukowe, odkwaszające działanie gryki na ludzki organizm czyni z niej świetny element diety będącej profilaktyką licznych chorób, w tym schorzeń nowotworowych. Wartość odżywcza gryki opiera się na wysokiej zawartości roślinnego białka, dlatego kaszę tę można często znaleźć w jadłospisach wegetarian i wegan. Białku wtórują takie mikroelementy, jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk czy bor, witaminy grupy B i PP. Na tej podstawie łatwo stwierdzić, że kasza gryczana ma znaczący wpływ między innymi na usprawnianie działania układu nerwowego i odpornościowego. Jednak jednym z jej unikalnych składników odżywczych jest rutyna – substancja wzmacniająca naczynia krwionośne, zapobiegająca powstawaniu żylaków i wszelkich niebezpiecznych dysfunkcji tego ważnego układu pompującego krew. Co więcej, kasza gryczana nie zawiera glutenu – powinna więc być podstawą diety tych, którzy muszą lub chcą się go wystrzegać.