L-arginina

Ogólnie rzecz ujmując l-arginina lub po prostu arginina klasyfikowana jest jako aminokwas prosty endogenny. Endogenny oznacza tyle, że nasz organizm w większości wypadków jest w stanie wytworzyć samodzielnie ten aminokwas pod warunkiem że dostarczane są mu do tego potrzebne składniki. L-arginina pełni wiele funkcji w organizmie, chociaż tak naprawdę wiele z nich jeszcze tak do końca nie zostało zbadanych. Natomiast potwierdzone zostało, że wpływa doskonale na zwiększenie odporności, poprawę krążenia, lepszą pracę naszego serca, rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne, reguluje wydzielanie insuliny oraz hormonów wzrostu. Niedobór l-karnityny w ludzkim organizmie występuje naprawdę bardzo rzadko, gdyż urozmaicona i zdrowa dieta dostarczają wystarczającą ilość tego aminokwasu. Najbogatszymi jej źródłami są produkty spożywanie niemal codziennie przez zdecydowaną większość społeczeństwa takie jak nabiał czy też mięso ( najlepsze będzie czerwone). Dodatkowo dużo karnityny zawierają orzechy, soczewica, jaja, tłuste ryby, pełnoziarniste produkty.