Są polecane w przypadku zaburzeń miesiączkowania, a także w upławach. Dzięki dużej zawartości garbników, liście maliny są skutecznym lekarstwem w przypadku długotrwałych biegunek.
Owoce maliny są bogate w cukry proste glukozę i fruktozę a także dwucukier sacharozę. Ponad to zawierają związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo, miedź, mangan, magnez. Występują w nich także ryboflawina, niacyna, pektyny, antocyjany, liczne kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, salicylowy, cytrynowy), a także duża grupa witamin – witamina A, B1, B2, B3, C, K, PP. Zawartość kwasu elagowego, powoduje, że owoce maliny posiadają cenne właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe. Działają także uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi. Są stosowane wspomagająco w przypadku leczenia przeziębień, w zapaleniu jamy ustnej, gardła i krtani. Znajdują także zastosowanie w przypadku osób będących na diecie odchudzającej, Dzięki zawartości ketonu izolowanego, są pomocne w leczeniu otyłości. Zmniejszają wagę komórek tłuszczowych, regulują metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn.
Do tej pory jeszcze nie wszystkie udało się odkryć i oznaczyć ich działanie. Ogromne znaczenie mają zawarte w miodzie enzymy, które w głównej mierze pochodzą z gruczołów ślinowych owadów produkujących miód. Dodatkowo, zawiera on nadtlenek wodoru, czyli substancję o właściwościach bakteriostatycznych. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru, to powszechnie używana woda utleniona. W przypadku miodu, warto zwrócić uwagę, że aktywność antybiotyczna jest wyższa w przypadku miodu rozcieńczonego. Pozostałe substancje antybiotyczne, które są produkowane przez pszczoły i dzięki tym owadom znajdują się w miodzie należą to lizozym, a także apidycyna i inhibina (największą ilość inhibiny można znaleźć w miodzie spadziowym z drzew szpilkowych, a także w miodzie lipowym i grykowy pochodzącym z pasiek położonych na wysokości 1000 m n.p.m.). Substancje te wykazują działanie przeciwko gram dodatnim bakteriom (np. paciorkowcom i gronkowcom) oraz gram ujemnym pałeczkom. Wykazuje także działanie przeciwko laseczkom wąglika, prątkom gruźlicy, a także drożdżakom z rodzaju Candida.