O tym, że miód ma dobroczynne działanie na organizm człowieka wiedzieli już strzyżni Egipcjanie, którzy po śmierci faraona, umieszczali w jego grobowcu naczynie zawierające właśnie mód. Uważany za ojca medycyny Hipokrates dożył 111 lat, a zawdzięczał to spożywaniu dużych ilości miodu. Także nasze babcie często sięgały właśnie po różne rodzaje miodu w przypadku leczenia chorób. Wiadomo, że działa on korzystnie na serce, ożywia mózg, wykazuje pozytywne działanie w procesie gojenia się ran, a także dobroczynnie wpływa na zszargane nerwy. Dodatkowo miód posiada cenne właściwości antybakteryjne, na niektóre bakterie działa silniej niż syntetyczne antybiotyki. Co więcej, jest także bardzo dobrym kosmetykiem. Spożywanie codziennie porcji miodu powinno znaleźć się w jadłospisie osób pragnących prowadzić zdrowy tryb życia.
Miód jest nie tylko smaczny, ale także posiada bogate właściwości prozdrowotne, np. rozcieńczony i podany na zimno będzie działał przeciwbiegunkowo, z kolei stężony i dogrzany – zapobiega zaparciom i usprawnia trawienie. Bardzo dużą rolę w dobroczynnym działaniu miód zawdzięcza zawartym w nim związkom.
Głównymi producentami bananów na świecie są kraje takie jak Brazylia, Indie, Ekwador, Chile, Kostaryka czy Izrael, z czego za 2/3 światowego eksportu tych owoców odpowiadają Ekwador, Kostaryka, Filipiny oraz Kolumbia. Banany są owocami, których długość dochodzi do około 30 cm, są okryte skórką we wnętrzu której kryje się mączysty i słodki miąższ zawierający około 20% cukrów. Owoce te posiadają bogate właściwości odżywcze i lecznicze. W jednym bananie znajduj się około 500 mg potasu, którego bierze udział w obniżaniu ciśnienia krwi, a także reguluje gospodarkę wodną organizmu. Niedobór tego pierwiastka może przyczyniać się do powstawania zaburzeń akcji serca, nieprawidłowego działania mięśni i nerwów. U osób, z niedoborem potasu bardzo często pojawia się drażliwość, mogą występować biegunki i mdłości.
Banany są także bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ten złożony cukier obecny w banach pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, w tym sprzyjającej zawałom – choroby wieńcowej.
Jabłka to cenione i lubiane w Polsce owoce. Jabłka to znane i popularne w naszym kraju owoce, o soczystym i chrupkim miąższu, pochodzące z Azji Środkowej skąd rozprzestrzeniły się na całą Europę. Jabłka symbolizują zdrowie, urodzaj, płodność, życie, miłość, nieśmiertelność. Na świecie występuje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców, które różnią się między sobą smakiem, kolorem oraz wielkością.
W głównej mierze jabłka składają się z wody, która stanowi aż 85% tych owoców. Dodatkowo zawierają kwasy organiczne: kwas jabłkowy, cytrynowy, chinowy i bursztynowy. Są źródłem cukrów prosty: glukozy i fruktozy oraz witamin. W jabłkach znajdują się duże ilości witaminy C, która działa wzmacniająco na układ odpornościowy, a także witamina A, B1, B2, B3, E, K oraz PP. Można w nich znaleźć także minerału potas, żelazo, cynk, magnez, miedź, a także błonnik występujący pod postacią pektyn. W jabłkach o kwaśniejszym smaku znajduje się większa ilość witaminy C.