Ocet jabłkowy powinien znaleźć się w każdej kuchni. Najlepiej przygotować go samodzielnie, bo taki będzie najzdrowszy. Ocet ten posiada minerały i witaminy, które znajdziemy także w jabłkach, ale przy tym można go dodawać do wielu dań: od warzywnych sałatek, po dania mięsne. Sięgając po ocet jabłkowy nie tylko sprawimy, że nasz organizm będzie szybciej spalał tłuszcz, ale także ułatwimy mu detoksykację. Oczywiście ocet nie może być podstawą diety, a jedynie dodatkiem do niej, jednak dodatkiem nad wyraz cennym. Można nie tylko stosować go jako dodatek do wielu dań, ale także zwyczajnie pić. Nie oznacza to jednak, że pic taki ocet możemy bez ograniczeń. Nigdy nadmiar nie jest wskazany. Poza tym należy pamiętać, że może on wspomagać dietę, ale jej nie zastępuje. Dlatego warto po niego sięgać, by wzmocnić efekty odchudzania, a także przeciwdziałać efektowi jo-jo. Niemniej trzeba dbać zarówno o dostarczania organizmowi wszystkich niezbędnych składników, jak i o wszelkich innych zasadach zrównoważonej diety.