Olej lniany jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co ma ogromne znaczenie dla jego znaczenia w diecie. Organizm ludzki nie jest bowiem w stanie sam ich wytwarzać, a co za tym idzie, niezbędne jest dostarczanie tych kwasów wraz z pożywieniem. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego transportu lipidów, a zwłaszcza cholesterolu we krwi. jednocześnie przyczyniając się do obniżenia jego stężenia. Szczególne znaczenie w przypadku metabolizmu cholesterolu frakcji HDL, odgrywają kwasy tłuszczowe należące do rodziny omega- Dzięki nim, w organizmie dochodzi do wzrostu stężenia podtypu HDL2, będącego największym sojusznikiem w obronie przed miażdżycą. Dodatkowo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe są podstawowym składnikiem błon komórkowych, a także uczestniczą w wielu procesach życiowych. Są ważnym składnikiem do syntezy związków biologicznie czynnych odpowiedzialnych za regulację ciśnienia tętniczego, prawidłową pracę układu krążenia, a także obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego.