Ocet jabłkowy ma wszechstronne zastosowanie i często pojawia się w naszym codziennym życiu. Służy nam w kuchni, przy porządkach, ale ma także właściwości prozdrowotne takie jak odchudzające czy obniżające poziom cukru we krwi. Ocet jabłkowy pomaga też zabijać patogeny, w tym bakterie, dlatego tradycyjnie stosowany jest do dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci czy infekcji ucha. Ocet ten wpływa korzystnie na gospodarkę insulinową, co wskazuje, iż pomaga też schudnąć. W pewnym stopniu zwiększa uczucie sytości, ograniczając tym samym podaż kalorii, co wskazuje na to ponieważ osoby spożywające go wraz z posiłkiem przyjmują mniej jedzenia w ciągu dnia, a po regularnym spożywaniu zmniejsza się także waga ciała. Ocet jabłkowy obniża także cholesterol i trójglicerydy, dlatego jest korzystny dla serca. Jest on bezpieczny w stosowaniu pod warunkiem normalnego użycia, a przy większych dawkach może pogarszać samopoczucie. Najlepiej jest go stosować w kuchni dodając do potraw na przykład do sałatek czy majonezu.