Stanowi więc nie tylko dodatek nadający potrawom lepszy smak, ale jest także lekiem. Wielu lekarzy poleca go jako środek wykazujący bardzo korzystne działanie na organizm. Pozytywny wpływ octu jest związany z dużą zawartością składników mineralnych. Okazuje się bowiem, że w occie znajduje się około 20 ważnych substancji mineralnych i mikroelementów, takich jak potas, wapń, fosfor i sód. Zawiera także kwasy organiczne – octowy, mlekowy i cytrynowy, a także cenne dla zdrowia substancje balastowe oraz aminokwasy.
Najważniejszą rolę w kwasie octowym odgrywa pektyna, należąca do substancji balastowych. Pektyna poprawia procesy trawienne, a także obniża poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych, zapobiega cukrzycy i nadciśnieniu. Ponad to ocet jabłkowy jest bogatym źródłem witaminy E, bardzo silnego antyoksydantu, którzy neutralizuje wolne rodniki i przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia organizmu. Korzystnie oddziałuje także na układ immunologiczny.