Pozytywny wpływ octu jabłkowego i jego lecznicze działanie było znane i wykorzystywane już w starożytnym Egipcie i Rzymie. Legioniści rzymscy prawdopodobnie przy sobie zawsze posiadali niewielką ilość tego napoju. Ocet jabłkowy bardzo często wykorzystywany jest jako dodatek stosowany do różnych sałatek i dań mięsnych. Korzystnie wpływa na procesy trawienne przyspieszając je. Ocet stymuluje wydzielanie soków żołądkowych a także korzystnie wpływa na syntezę enzymów trawiennych. Pomaga także w usuwaniu złogów i rozszczepieniu tłuszczów, dzięki czemu odgrywa pozytywną rolę w procesie utraty wagi.
Ocet jabłkowy pomaga spalać tkankę tłuszczową, a także swoim działaniem przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn. Jest także doskonałym produktem dietetycznym nie tylko ze względu na niską kaloryczność octu stosowanego jako przyprawa, która może zastąpić w sałatce np. majonez. Okazuje się bowiem, że kwaśne pH tego specyfiku, podkręca procesy trawienne, a dzięki temu organizm jest w stanie spalać większą ilość kalorii i ograniczać zapasy tkanki tłuszczowej.