Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji, wywołaną przez bakterie octowe. Ma delikatny bursztynowe kolor, oraz charakterystyczny zapach jabłkowy. Jego głównymi zadaniami jest przyśpieszenie trawienia, oraz pobudzenie soków żołądkowych. Dodatkowo ma wpływ na zgromadzone tłuszcze, poprzez rozszczepienie cząsteczek. Dzięki czemu szybciej spalamy podskórną tkankę tłuszczową. W składzie octu znajdziemy również minerały, witaminy, które wspomagają nasz organizm. Aby uzyskać wysokiej jakości ocet jabłkowy, warto sporządzić go samemu w domu. Większe efekty osiągniemy, jeśli będziemy dodatkowo pić dużo wody. Pozwoli nam to na pozbycie się zalegających razem z tłuszczem złogów, toksycznych substancji. Wspomaga to również proces przemiany materii. Jednak warto pamiętać, by nie przesadzić z piciem octu, ponieważ może to doprowadzić do podrażnienia śluzówki żołądka. Również osoby cierpiące na wrzody, wrażliwy żołądek, nie powinne stosować octu. Stosowanie można zastąpić suplementami, które go posiadają.