Pomarańcze to smaczne owoce, które oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości lecznicze. Są wysoko cenione szczególnie w medycynie ludowej, a takze aromaterapii. Właściwościami leczniczymi charakteryzują się nie tylko same owoce, ale także skóra, liście i kwiaty pomarańczy. Owoce te s bogatym źródłem witamin. W ich składzie wyróżniono witaminę A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E. Pomarańcze są także bardzo dobrym źródeł beta karoteny, kwasu foliowego i pantotenowego, w ich składzie występują także kwasy tłuszczowe omega 3 i Jeśli chodzi o składniki mineralne występujące w tych południowych owocach, można w nich wyróżnića wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen. Lecznicze właściwości pomarańczy były znane już w starożytności. Rzymianie wykorzystywali tzw. wodę pomarańczową w przypadku leczenia niestrawności oraz w leczeniu kaca. Z kolei tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje skórkę pomarańczową do leczenia chorób psychicznych, anoreksji, przeziębienia i kaszlu. Wyciąg z kwiatów był zaś używany jako środek przeciwpotny i przeciwkrwotoczny.