Pomidory należą do warzyw, które powinny znaleźć się w diecie osób, pragnących zachować dobre zdrowie. Ze względu na zwarty w nich likopen, wykazują silne działanie przeciwulteniające. Najlepszym źródłem tego związku są czerwone i pomarańczowe warzywa, a pomidory, są właśnie jego głównym źródłem i to właśnie jemu pomidory zawdzięczają swoją czerwoną barwę. Likopen należy do grupy karotenoidów. Jego ważną cechą jest to, że nie ulega on rozpadowi pod wpływem temperatury. Dzięki temu w przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako substancja należąca do antyoksydantów, likopen neutralizuje wolne rodniki i dzięki temu opóźnia procesy starzenia. Pomidory wykazują także działanie zapobiegające powstawaniu zmian miażdżycowych. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu, który w komórkach wątroby powoduje wzmożenie procesów utleniania kwasów tłuszczowych, a dodatkowo hamuje proces gromadzenia się w nich trójglicerydów. Dodatkowo, pektyny zawarte w pomidorach obniżają poziom cholesterolu we krwi, a likopen wykazuje korzystne działanie na serce.