Soja jest rośliną, która dostarcza organizmowi wielu ważnych substancji odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także składników mineralnych. Osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego, mogą go zastąpić mlekiem sojowym. Osoby znajdujące się na diecie wegetariańskiej, powinny włączyć produkty pochodzenia sojowego do swojej codziennej diety. Białko zawarte w soi w swoich właściwościach jest porównywalne do białka zwierzęcego, a dodatkowo nie zawiera szkodliwych puryn, które przyczyniają się do powstawania złogów kwasu moczowego w stawach i tym samym utrudniają przyswajanie wapnia z pożywienia. Dzięki licznym właściwościom odżywczym, warto aby produkty sojowe znajdowały się także w diecie osób jedzących mięso. Produkty sojowe oddziałują na obniżenie poziomy cholesterolu we krwi, chronią przed rozwojem cukrzycy i chorób układu krążenia, w tym chorób serca. W przypadku kobiet – produkty sojowe łagodzą objawy menopauzy.